miercuri, 19 august 2015

Prajitura cu cirese si crema de branza

Este o prăjitură cu blat pufos de cacao, strat de brânză proaspătă de vaci amestecată cu frișcă, iaurt și gelatină, acoperită cu o budincă de cireșe proaspete. Pentru mai multă savoare și  un aspect mai plăcut, am "aruncat" câteva cireșe în stratul de brânză. Am ales să fierb cireșele câteva minute, cu puțin zahăr, pentru ca prăjitura să poată fi păstrată două, trei zile, fără să se altereze.

Ingrediente blat:
6 ouă,
10 linguri zahăr,
9 linguri făină,
3 linguri cacao,
1 plic (2 lingurițe) praf de copt Dr.Oetker,
8 linguri apă.
  Pentru prepararea blatului vezi prăjitura Rigoletto. Am folosit o tavă rotundă cu fund detașabil, cu diametrul de 28 de cm. Se lasă blatul să se răcească și apoi se taie în două pe orizontală.
Stratul de brânză:
300 g brânză proaspătă de vaci Pilos,
300 g iaurt gras sau smântână,
250 ml frișcă lichidă,
1 plic (10 g) gelatină Dr.Oetker, dizolvat în 100 ml apă rece,
200 g zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Budinca de cireșe:
400 g cireșe proaspete,
4 linguri zahăr,
100 ml apă,
2 linguri amidon dizolvat în 2 linguri apă,
câteva picături esență de migdale.
Mod de preparare:
 1. Pentru prepararea blatului vezi prăjitura Rigoletto. Am folosit o tavă rotundă cu fund detașabil, cu diametrul de 28 de cm. Se lasă blatul să se răcească și apoi se taie în două pe orizontală.
 2. Se spală cireșele și se scot sâmburii. Se pun cireșele la fiert cu zahărul și apa, se lasă cam 13 -15 minute la foc mic. Se lasă deoparte.
 3. Se bat împreună brânza, frișca, iaurtul (sau smântâna) și zahărul pudră, cu mixerul, câteva minute. Se pune gelatina în apă rece, se lasă 10 minute, apoi se fluidizează conform instrucțiunulor de pe plic. Se toarnă gelatina peste compoziția cu brânză și se bate din nou cu mixerul, să se amestece bine. Se toarnă umplutura de brânză peste primul blat în tava în care a fost copt, se nivelează bine, apoi se pun câteva cireșe (din cele fierte cu zahăr), din loc în loc și se apasă ușor. Se nivelează din nou cât să se acopere cireșele.
 4. Se acoperă stratul de brânză cu cel de al doilea blat.
5. Se pun cireșele din nou pe foc și se adaugă amidonul dizolvat în apă.Se lasă să fiarbă puțin, amestecând mereu, până se îngroașă compoziția ca o budincă. Se toarnă fierbinte peste cel de al doilea blat. Se lasă la frigider câteva ore, să se întărescă bine stratul cu gelatină.
Dacă doriți să o încercați vă urez poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu