joi, 26 ianuarie 2012

Fursecuri "Gandacei"


Din retetele mamei 
Cand se apropia cate o sarbatoare mare, mama obisnuia sa prepare aceste fursecuri bune, cu o zi sau doua inainte, pentru a fi bine fragezite in momentul servirii. Ii lua ceva timp, dar merita tot efortul. Abia asteptam sa le gust. Cel mai mult imi placea varful acela dat prin glazura de cacao si nuca macinata, dar si gemul de prune acrisor cu care erau lipite fursecurile completa bine gustul. Va invit sa le incercati cu incredere!
Ingrediente:
500g margarina,
300g zahar pudra,
2 lingurite amoniac,
esenta de rom,
600-700g faina,
200g gem de prune,
200ml lapte,
3 linguri zahar,
3 linguri cacao,
nuca macinata, o farfurie cu varf.
   Mod de preparare:  Se bate margarina cu zaharul pudra, se adauga amoniacul stins cu zeama de lamaie si esenta de rom. Se amesteca bine si se adauga faina, treptat, pana cand compozitia incepe sa se desprinda de pe vas. Se lasa la rece timp de 1 ora. Se ia putin din compozitie, cam cat o nuca, se ruleaza in palma, formandu-se un betisor. Se apasa usor, oblic, cu furculita pe betisor ( sa-i dam o forma de" gandacel"!!). Se aseaza intr-o tava acoperita cu hartie de copt si se coc la foc mic, timp de 20-25 min, pana se rumenesc un pic.
    Dupa racire, se ung cu gem de prune si se lipesc doua cate doua. Se cufunda partea mai lata in  glazura de cacao,  si apoi se dau prin nuca macinata.
   Pt. glazura, se pune laptele intr-un vas, la foc mic, se adauga 3 linguri de zahar si 3 linguri de cacao. Se dau intr-un clocot, se ia vasul de pe foc si se adauga putina esenta de rom.
Fursecurile  se pastreaza in cutii inchise, sa se fragezeasca.
  Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu