marți, 18 iunie 2013

Pandispan vanilat

Daca aveti cateva oua proaspete de tara, iata ce prajitura buna puteti prepara. Un pandispan pufos cu  crema fina de oua si vanilie. Este important ca ouale sa fie proaspete deoarece in crema fiarta de galbenusuri cu lapte si vanilie se adauga, la sfarsit, albusurile batute spuma. Blatul se imparte in trei foi care se lipesc intre ele cu crema de vanilie.Deasupra se presara putina cacao si fulgi de ciocolata Pentru un aspect mai frumos puteti presara un praf de cacao peste fiecare strat de crema, inainte de a pune foaia urmatoare ( ideea mi-a venit insa prea tarziu, dupa ce prajitura era gata; data viitoare asa voi face!).
   Dupa reteta cu acelasi nume din revista Bucataria de azi 2008.


Ingrediente blat:
6 oua,
150 g faina,
200 g zahar,
1/8 lingurita pudra de vanilie de Bourbon (3 pliculete de zahar vanilat, in original).
Crema:
5 oua,
5 linguri faina,
250 g zahar,
1/8 lingurita pudra de vanilie Bourbon (2 pliculete de zahar vanilat, in original),
1 litru lapte,
25-30g unt moale,
1 lingura zahar pudra cu aroma de vanilie, optional,
fulgi de ciocolata si cacao pentru decor.
Mod de preparare:
Bate albusurile spuma, adauga treptat zaharul si vanilia. Bate galbenusurile, adauga vanilia, o parte din spuma de albusuri si faina in ploaie. Amesteca usor cu o lingura de lemn.
Adauga restul de albusuri, amesteca bine, apoi toarna compozitia intr-o tava dreptunghiulara medie (32cm/22cm), acoperita cu hartie de copt. Coace la foc potrivit timp de 30-35 minute, pana se rumeneste usor. Ca sa nu se lase blatul, cuptorul nu trebuie deschis in primele 25 de minute.
Pentru crema, pune 500 ml lapte la fiert, la foc mic. Bate galbenusurile cu zaharul, adauga faina cernuta, restul de 500 ml lapte si vanilia.
Toarna compozitia cu galbenusuri peste laptele pus la fiert. Lasa pe foc pana se ingroasa, amestecand mereu, sa nu se prinda de vas. Ia de pe foc si lasa la racit.
Imparte blatul rece in trei foi egale. Bate albusurile spuma. Separat, bate untul cu zaharul pudra, adauga cate putin din compozitia fiarta si racita.
Adauga si spuma de albusuri, la sfarsit. Se intinde prima foaie, se pune 1/3 din crema de oua peste, din nou foaie, din nou 1/3 din crema, se pune foaia de deasupra, peste care se pune restul de crema.
Deasupra se presara putina cacao si ciocolata rasa (sau fulgi de ciocolata).
Pofta buna!


6 comentarii: