marți, 15 ianuarie 2013

Prajitura cu bezele si ciocolata

Iata o prajitura buna, cu un strat de bezele mici si glazura fina de ciocolata cu lapte, care se prepara foarte usor. Blatul este cu numai doua oua, o cana de lapte acru si o jumatate de cana de ulei; este acelasi blat de la prajitura cu visine, dar cu mai putin zahar. Glazura  este din ciocolata fina cu lapte, si se potriveste perfect cu bezelele care se topesc in gura! Reteta este pentru o tava dreptunghiulara medie, de 22cm/32cm. Aveti nevoie de 75 g bezele mici. Eu am cumparat de la Pastai de vanilie.
 Adaptare dupa reteta Chocolate-Marshmallow Cake, din cartea M.Country-Style Recipes.


Ingrediente blat:
1 si 2/3 cani faina,
3/4 cana zahar,
1/2 cana cacao,
1 lingurita bicarbonat de sodiu Dr. Oetker,
1/2 lingurita sare,
1 cana lapte acru, sau iaurt (sau lapte dulce cu putina zeama de lamaie),
1/2 cana ulei,
1 si 1/2 lingurite esenta de vanilie,
2 oua.
Cana folosita este masura americana 1 cup = 250 ml.
Glazura:
75 g bezele mici (aprox 1 si 1/2 cani bezele mici),
4 linguri zahar,
4 linguri lapte,
125 g margarina,
200 g ciocolata fina cu lapte, taiata bucatele mici.
Mod de preparare:
Se cern ingredientele uscate (faina, cacao, bicarbonat si sare) si se amesteca cu zaharul. (Daca doriti puteti sa stingeti bicarbonatul cu laptele acru, sa nu se simta la gust.)
      Separat, se amesteca ouale (batute usor cu furculita) cu laptele acru, uleiul si vanilia. Se combina cele doua compozitii si se bat bine cu mixerul. Se toarna compozitia intr-o tava de 22 cm/32 cm, unsa si tapetata cu faina, sau acoperita cu hartie de copt. Se coace la foc potrivit timp de 30 de minute (se incearca cu scobitoarea, sa nu se lipeasca).
  Se acopera blatul fierbinte cu bezele, pe toata suprafata, apoi se toarna glazura de ciocolata peste ele. 
Pentru glazura, se amesteca zaharul cu laptele si margarina si se topesc la foc mic, pana se dizolva zaharul. Se ia vasul de pe foc si se adauga ciocolata taiata in bucatele mici. Se amesteca pana se topeste ciocolata, apoi se toarna peste stratul de bezele.
  Se lasa sa se intareasca glazura, dupa care se taie prajitura. Folositi un cutit bine ascutit, trecut prin apa fierbinte, dupa fiecare taiere.
Pofta buna!

20 de comentarii:

  1. Uau, ce bine arata... Primul sosit, primul servit... Prajiturile din ultima poza sint pentru mine... delicioase !

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Daniela!Te servesc cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
  3. Vai, cat de bine arata!!!! As fura vreo 2-3 patratele dintr-alea delicioase!

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata infiorator de bine! Ma ia cu lesin din cauza poftei. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Fetelor, va multumesc din suflet pentru comentarii!

    RăspundețiȘtergere
  6. Arata tare bine si cred ca e buna rau !
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. Rasfat maxim;vai de colaceii mei!:))

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna Gabriela. Te invit la un concurs de gatit pentru prieteni, inspirat de retetele din anii '20 ale strabunicii lui Elizabeth Gilbert, Margaret Yardley Potter si de "Cartea de bucate, ospitalitate si povesti minunate". Mai multe amanunte gasesti la mine pe blog http://brindusascheaua.blogspot.ro/2013/03/concurs-de-gatit-pentru-prieteni-Humanitas.html

    O primavara frumoasa sa ai :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesant concurs! Multumesc pentru invitatie si urari, Brandusa!

      Ștergere
  9. Am gasit mai demult la Pastai de vanilie.

    RăspundețiȘtergere
  10. De unde as putea cumpăra bezelele? Mulțumesc !

    RăspundețiȘtergere