luni, 12 noiembrie 2012

Prajitura cu bucati de portocale, nuci si stafide

Din seria "Prajituri care merg la cafea", va prezint "Prajitura cu bucati de portocale, nuci si stafide", cu gust intens de portocale, usor de preparat si mai ales de mancat! Este o adaptare proprie dupa reteta Candied Orange Fruit Cake din M.Country-Style Recipes, cartea cu peste 1000 de retete de mancare si sute de secrete ale gatitului culese de Esther H. Shank pe parcursul a 25 de ani. In reteta originala se foloseau un fel de jeleuri in forma de felii de portocale. Eu nu am avut, plus ca mi s-ar fi parut prea dulce prajitura, asa ca am inlocuit cu feliute de portocale, taiate in bucati mici. A iesit o prajitura foarte buna, dulce-acrisoara, cu blat pufos si aromat.
 Blatul creste frumos si se poate coace si in tava tub de 22,5 cm diametrul (cu gaura in mijloc), urmand ca peste blatul fierbinte sa se toarne la sfarsit o glazura din suc de portocale si zahar pudra. Va invit sa o incercati cu incredere!
                         
Ingrediente:
250 g margarina,
2 cani zahar,
4 oua,
1 lingurita vanilie,
2 lingurite coaja rasa de portocala (in original 1 lingurita esenta de portocale),
2/3 cana lapte acru mai gros,
1 lingurita bicarbonat de sodiu,
2 si 1/2 cani faina,
1 cana felii de portocale, taiate bucati mai mici (in original 1 si 1/2 cani bucatele de jeleuri cu aroma de portocale),
alta 1/2 cana faina,
1 cana stafide (100 g),
1 cana nuci, bucati,
1 cana nuca de cocos.
Glazura:
1/2 cana suc de portocale,
1 cana zahar pudra (eu am folosit zahar pudra cu aroma de vanilie).
Folositi aceeasi cana de 250 ml cu care sa masurati toate ingredientele.
Mod de preparare:
Se bate margarina cu zaharul, se adauga ouale treptat, cate unul, esenta de vanilie si coaja rasa de portocala. Se bate cu mixerul pana cand compozitia creste in volum. Se dizolva bicarbonatul in laptele acru si se adauga peste compozitia cu margarina alternativ cu faina cernuta. Separat se amesteca 1/2 cana faina cu bucatelele de portocala, stafidele (alese si spalate, in prealabil), nucile si nuca de cocos. Se pun in compozitia cu margarina si se amesteca usor. Se toarna compozitia intr-o tava unsa si tapetata cu faina (puteti folosi tava tub cu diametrul de 22,5 cm, sau una dreptunghiulara de 35cm/32 cm, mai inalta, ca cea emailata de la aragaz), sau acoperita cu hartie de copt. Se coace la foc mic spre potrivit, timp de 1 ora (sau 1ora si jumatate, daca folositi tava tub), pana se rumeneste frumos. Intre timp se amesteca zaharul cu sucul de portocale (eventual se incalzeste putin, pana se dizolva zaharul) si se toarna peste prajitura fierbinte, gata scoasa din cuptor. (Daca folositi tava tub lasati sa se raceasca prajitura in tava timp de 10 minute, dupa care scoateti din tava si lasati sa se raceasca complet. Ca sa nu se rupa in momentul taierii, cel mai bine este sa se pastreze intr-un recipient inchis si sa se serveasca a doua zi). Daca alegeti varianta in tava dreptunghiulara, puteti taia prajitura imediat dupa racire. Se pastreaza intr-o cutie inchisa, sa nu se usuce.                
 Pofta buna!

10 comentarii:

  1. Interesanta reteta...ador parfumul citricelor! :)
    O zi buna, pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vin si eu la o bucatica, ca arata prea bine! Te pup

    RăspundețiȘtergere
  3. O prajitura pufoasa, parfumata, delicioasa! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Cine mai sta sa o bibileasca cu furculita?
    Se devoreaza si gata,clar?:))
    O salvez!

    P.S:Fasolica cu pui afumat este o idee strasnica!:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Fetelor, sunteti tare dragute! Multumesc de comentarii!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mmmm ce aromata trebuie sa fie prajitura!

    RăspundețiȘtergere
  7. Intr-o vreme imi razuiam in cafea coaja de portocala, atat de mult imi place aroma! Cu prajitura ta aromata, as bea o cafea din ora-n ora :D puup

    RăspundețiȘtergere
  8. Multam de vizita, Haplea, Irina si Liana!

    RăspundețiȘtergere