joi, 25 octombrie 2012

Rulada cu dovleac

Va place gustul de dovleac copt? Atunci puteti incerca si aceasta rulada cu blat pufos, cu aroma de vanilie, scortisoara si ienibahar, cu nuci crocante si umplutura fina de dovleac. M-am gandit sa particip cu aceasta reteta la concursul Kadiei cu tema Bostani pe toate fronturile , unde se anunta un adevarat spectacol de toamna cu aranjamente de frunze uscate, bostani decupati si retete cu dovleac.
Dovleacul se pune in tava de copt, peste el se toarna blatul si deasupra se pun nuci. Dupa coacere se rastoarna prajitura pe un prosop pudrat cu zahar, astfel incat partea cu dovleac sa fie in sus. Se ruleaza usor si...gata rulada! Se poate prepara si cu mere calite in loc de dovleac. Se serveste rece cu frisca.

Ingrediente umplutura:
4 cani si jumatate dovleac de placinta, taiat cuburi si fiert putin, cat sa se inmoaie,
3 linguri zahar brun,
1/2 lingurita scortisoara,
1 lingura unt.
Daca folositi dovleac proaspat, caliti dovleacul impreuna cu untul si zaharul, la foc mic, pana se inmoaie usor, apoi adaugati scortisoara. Daca folositi dovleac congelat, gata fiert, presarati zaharul amestecat cu scortisoara peste dovleacul intins in tava si deasupra puneti bucatele de unt, din loc in loc.
Blat:
4 albusuri,
1/2 cana zahar,
4 galbenusuri,
1/3 cana zahar,
1/8 lingurita pudra de vanilie Bourbon,
1 cana faina,
1/4 lingurita praf de copt,
1/4 lingurita bicarbonat de sodiu,
1/8 lingurita sare,
1 lingurita scortisoara,
1/4 lingurita ienibahar (allspice)
1/3 cana apa,
1 cana nuci, bucati,
zahar pudra cu aroma de vanilie pentru pudrat.
Folositi o cana de 250 ml pentru masurarea ingredientelor.
Mod de preparare: se bat albusurile spuma, se adauga 1/2 cana zahar. Se bate bine cu mixerul pana se obtine o spuma tare. Separat se bat galbenusurile cu vanilia si 1/3 cana zahar. Intr-un alt vas se amesteca ingredientele uscate, cernute (faina, praful de copt, bicarbonatul, sarea si condimentele), apoi se adauga treptat peste galbenusuri, impreuna cu apa. La sfarsit se adauga si spuma de albusuri, se incorporeaza amestecand usor cu o lingura.
 Se imbraca o tava de 32,5 cm/ 22,5 cm cu hartie de copt (eu am folosit tava emailata de la aragaz). Se aseaza bucatelele de dovleac in tava, si se distribuie uniform pe toata suprafata. Se pune untul, din loc in loc, taiat bucatele mici. Zaharul brun se amesteca cu scortisoara si se presara peste bucatelele de dovleac, acoperindu-se intreaga suprafata. Se pune tava la cuptor, la foc potrivit pentru 5-7 minute, pana se topeste untul. Se scoate tava din cuptor si se toarna compozitia pentru blat peste dovleacul fierbinte. Deasupra se pun nucile. Se baga din nou la cuptor si se coace la foc potrivit, timp de 20 de minute, pana cand blatul se rumeneste putin si nu se mai lipeste de scobitoare.
 Intre timp se pudreaza un prosop de bucatarie cu zahar pudra. Se scoate tava din cuptor si se rastoarna cu fata in jos peste prosopul pudrat. Se dezlipeste usor hartia de copt, apoi se ruleaza blatul usor, cu ajutorul prosopului. Se lasa sa se raceasca.
Pentru o intregire a gustului, rulada poate fi servita cu putina frisca. Pofta buna!

11 comentarii:

  1. Vai ce bine arata, grozav!!! Nici nu vreau sa stiu cat e de buna :D Pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Fata draga, arata suuuper bine, este o reteta mai deosebita...imi place, felicitari!
    Weekend placut, pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Excelent,imi place dovleacul,asa ca iau o portie,,,pupp!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos Paula, Angela, Mirela! Dragute ca intotdeauna!

      Ștergere
  4. Multumesc Alina, te servesc cu drag! Bun venit!

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar ca arata demential iar eu ador dovlecul copt daca mai sunt si nuci si mai si.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce reteta ingenioasa! Credeam ca e o crema pregatita separat, nu-mi imaginam ca ai copt totul in acelasi timp. Super arata!

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte bine arata rulada. Minunata combinatie! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Acum servesc si eu o bucatica!Arata foarte bine!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  9. arata exceptional ;) Imi place ideea, combinatia, aspectul si sunt convinsa ca este si foarte gustoasa!

    RăspundețiȘtergere