miercuri, 13 iunie 2012

Caramel Pie

 Andie de la Andie's veggie ne-a provocat luna aceasta sa pregatim un desert cu caramel, pentru parada Dulce Romanie. Iata ce reteta am gasit: Caramel Pie din Mennonite Country -Style Recepies, adica o tarta cu o foaie usor crocanta, cu zahar brun, nuci si aroma de scortisoara, umpluta cu o budinca cu gust intens de caramel si deasupra cu o bezea pufoasa.Un desert relativ simplu, dar deosebit de bun!

Ingrediente foaie:
1 cana faina,
1/2 cana nuci bucati mici,
1/4 cana zahar brun,
1/8 lingurita scortisoara,
125 g margarina, topita.
Budinca de caramel:
2/3 cana zahar brun,
1/4 cana smantana,
3 galbenusuri,
1/4 lingurita sare,
1/3 cana faina,
2 cani lapte.
Bezea:
3 albusuri,
6 linguri zahar,
1/4 lingurita cream of tartar (eu nu am pus; este un fel de praf intaritor pt. bezea, cred ca am vazut de vanzare la Pastai de vanilie ).
  Folositi o cana de 250 ml pt. a masura ingredientele.
Mod de preparare foaie: Se farama nucile cu sucitorul; se amesteca faina cu zaharul, scortisoara si margarina topita. Se pun si nucile, se amesteca bine. Foaia se intinde cu mana intr-o tava rotunda,de placinta, cu diametrul de 22,5 cm si se ridica si pe marginile tavii. Se coace la foc potrivit, timp de 8-10 minute.
 Pentru budinca, se caramelizeaza zaharul intr-o cratita, pana devine maroniu la culoare (nu prea inchis). Se ia de pe foc si se adauga smantana, se amesteca bine. Se bat galbenusurile cu praful de sare. Faina se dizolva in putin lapte rece, apoi se pune peste galbenusuri si se adauga si restul de lapte. Se toarna compozitia peste zaharul caramelizat si se pune la foc mic. Se lasa pana se ingroasa, amestecand mereu, sa nu se prinda de vas. Se toarna apoi peste foaie (eu am trecut-o printr-o sita, sa nu ramana cocoloase) si se intinde uniform.
Pentru bezea, se bat albusurile spuma tare cu 6 linguri de zahar, adaugat treptat (se adauga si cream of tartar, daca aveti). Se pune bezeaua deasupra, peste budinca de caramel, intinzandu-se uniform. Se baga tava din nou la cuptor, la foc potrivit, timp de 12-15 minute, pana se intareste putin bezeaua si se bronzeaza usor. Se lasa sa se raceasca, apoi se pune la frigider.
Pofta buna!


6 comentarii:

  1. Delicioasa tarta. Si arata minunat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos, Cristina! Nu stiu cat de minunat arata, dar de buna...e buna!

      Ștergere
  2. Foarte bine arata, eu care sunt topita dupa spuma de albus, pot sa zic ca acum salivez asa putin..:))) Bravo Gabi!:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc,Laura! Tocmai din acest motiv am fotografiat felia asa de aproape!

    RăspundețiȘtergere
  4. Caramel, nu pot rata asa ceva arata extrem de DELICIOS.....!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Alice, chiar este delicios si usor de facut, pe deasupra!

      Ștergere