marți, 17 aprilie 2012

Cozonac cu nuci, cacao si stafide

 Cui nu-i place cozonacul? Preferatul meu este cel cu nuca, stafide si cacao. Am sa va prezint un cozonac ieftin , bun si usor de preparat.

Ingrediente aluat:
4 oua,
800 g - 900 g faina,
200 g zahar,
un praf de sare,
2 linguri drojdie uscata,
250 ml lapte,
200 ml ulei,
coaja rasa de la o lamaie,
esenta de vanilie.
Umplutura:
14 linguri nuca macinata,
70 g stafide,
2-3 linguri cacao,
8 linguri zahar,
8 linguri lapte,
esenta de vanilie.
Mod de preparare:
  Se bat ouale usor (3 oua si un albus, 1 galbenus l-am pastrat pentru uns cozonacii), se adauga zaharul si un praf de sare. Separat, se cerne 1 cana din cantitatea de faina. Se pune drojdia intr-o cana, se amesteca cu 1 lingura de faina si 1 lingurita de zahar si se toarna putin lapte cald peste ea (laptele sa nu fie fierbinte!). Se lasa sa creasca 5 min, la cald.
 
   Se pune apoi drojdia peste faina cernuta, se adauga laptele, ouale, vanilia si coaja rasa de lamaie. Se amesteca bine si se adauga restul de faina si uleiul, treptat. Se framanta timp de 15 min, pana se obtine un aluat moale si elastic, care nu se mai lipeste. Se acopera si se lasa sa creasca timp de 1 ora.
  Pentru umplutura se amesteca nuca macinata cu stafidele (spalate si hidratate cu esenta de vanilie, in prealabil). Se adauga cacao, zahar, vanilie si lapte. Se amesteca bine.
 Dupa ce a crescut aluatul, se framanta putin si se imparte in 4 parti egale. Se intind 4 foi dreptunghiulare, nu prea subtiri, peste care se intinde umplutura cu nuca.
 
   Se ruleaza cele 4 foi, apoi se impletesc doua cate doua. Se pun in 2 tavi de cozonac si se lasa sa creasca din nou, timp de 1 ora.
    Cu 10 min inainte de a pune tavile la cuptor, cozonacii se ung cu galbenus batut usor si se presara seminte de susan. Se coc la foc potrivit, timp de 45-50 min sau pana se rumenesc frumos.
Pofta buna!
  Cu aceasta reteta particip la  http://sotiefericita.blogspot.com/2012/04/provocarea-lunii-aprilie-dulce-romanie.html

8 comentarii: