joi, 22 martie 2012

Tort cu mere si zahar ars


   Iata o varianta mai sigura si mai usoara a tortului clasic de mere, in care blatul se coace separat, apoi se umple cu merele caramelizate si se acopera cu frisca. In varianta clasica se turna blatul necopt peste merele caramelizate si apoi se lasau impreuna la cuptor. Mi s-a intamplat de multe ori sa ramana blatul necopt printre mere, asa ca m-am gandit sa le coc separat si apoi sa le asamblez. Pentru un tort mai mare puteti dubla cantitatile. Usor de realizat si foarte bun!



Ingrediente blat: 
4 oua,
4 linguri de zahar,
4 linguri de faina. 
Umplutura:  
10 mere medii,
6 linguri de zahar,
50 g unt
Glazura: 
50 g ciocolata amaruie,
1 lingura zahar,
2 linguri apa,
 Pentru ornat bateti 200 ml frisca lichida cu o lingura  de zahar pudra cu aroma de vanilie si imbracati tortul.  Mod de preparare blat: 
  Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul treptat. Separat se bat galbenusurile, se adauga o parte din albusuri peste galbenusuri, apoi se pune faina in ploaie. La sfarsit se adauga restul de albusuri si se amesteca usor. Se ung bine 2 tavi rotunde (cu diametrul de 21- 22 cm), se imparte compozitia in 2 parti egale si se pun la cuptor, timp de 20-25 min (blatul sa fie rumenit putin). Se lasa sa se raceasca.
   Pentru umplutura se ard 6 linguri de zahar intr-o oala, se tapeteaza putin oala cu zaharul ars si se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit zaharul, se acopera cu untul taiat felii. Se curata merele de coaja, se taie feliute verticale (fara a lua din cotorul marului) si se pun in oala, peste unt Se pune oala la cuptor la foc potrivit, pana se topeste zaharul de pe peretii oalei si merele se inmoaie putin.
   Se pune primul blat, se acopera cu merele si apoi se pune al doilea blat  Se insiropeaza blatul de deasupra cu zeama ramasa de la mere. Se imbraca tortul cu frisca batuta cu 1 lingura zahar pudra.
  Pentru glazura, se pun zaharul si apa la foc mic, pana se dizolva zaharul. Se adauga ciocolata bucatele, se amesteca bine si se toarna peste tort. Se da la rece.

 Pofta buna!!!                

13 comentarii:

  1. Ce bine arata! Imi plac foarte mult prajiturile cu mere! Combinatia pare exceptionala!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Andreea!
      Nu stiu de ce nu mai pot intra pe blogul tau. Imi spune ca a fost eliminat.

      Ștergere
    2. Gata, am rezolvat. Acum urmaresc "Colour your life"

      Ștergere
  2. Eu rontai toata ziua mere,asa ca-mi place mult ce vad aici.Pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. arata foarte bine tortuletul tau! hmmm...

    RăspundețiȘtergere
  4. M-am intors la el;vreau sa-l prepar!:)

    RăspundețiȘtergere
  5. I don't leave a lot of responses, however i did a few searching and wound up here "Tort cu mere si zahar ars". And I actually do have a few questions for you if it's allright.
    Is it simply me or does it seem like a few of these remarks appear like they are left by brain dead visitors?
    :-P And, if you are writing on other places, I'd like to follow anything new you have to post. Could you make a list of the complete urls of your shared sites like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

    Here is my website - diet that works

    RăspundețiȘtergere