luni, 12 martie 2018

Prăjitura cu piersici și mandarine

Este o prăjitură ușoară și răcoroasă, cu blat pufos, strat cu gelatină, fructe și frișcă, cremă de vanilie şi glazură de ciocolată. Am pornit  de la prăjitura cu fructe și gelatină  la care am adăugat o cremă de vanilie. Foarte bună!

Ingrediente blat:
6 ouă,
200 g făină,
180 g zahăr,
3 linguri ulei,
1 linguriță praf de copt stins cu zeamă de lămâie,
1 linguriță esență vanilie.
Stratul cu gelatină:
300 ml frișcă lichidă,
200 g zahăr pudră cu aromă de vanilie,
400 g iaurt piersici (sau caise),
20 g gelatină Dr. Oetker (2 pliculețe de 10 g),
4 mandarine mici,
200 g piersici din compot.
Crema de vanilie:
300 ml lapte rece,
2 ouă,
180 g zahăr,
5 linguri făină,
200 g unt,la temperatura camerei,
1 lingură zahăr pudră cu aromă de vanilie,
1 linguriță esență vanilie.
Glazura de ciocolată:
100 g ciocolată amăruie,
50 g unt.
 Mod de preparare: 
1. Pentru blat, se bat albușurile spumă și se adaugă zahărul treptat. Separat se bat gălbenușurile, se adaugă uleiul. Se toarnă gălbenușurile peste albușuri, se amestecă ușor cu o splatulă, de jos în sus. Se dizolvă praful de copt în zeama de la o jumătate de lămâie și se toarnă peste albușuri. Se adaugă treptat făina cernută și esența de vanilie. Se toarnă compoziția într-o tavă de 33 cm/ 23 cm, acoperită cu hârtie de copt. Se coace la foc mediu, timp de 20-30 min. Se lasă să se răcească, apoi se taie pe jumătate.
2. Se pune gelatina într-o cană cu 180 ml apă rece și se lasă timp de 10 minute, după care se fluidizează pe baie de apă (atenție, să nu se fiarbă!). Între timp se bate frișca cu zahărul, se adaugă iaurtul, fructele tăiate cubulețe și gelatina fluidă. Se amestecă ușor cu o spatulă. Se toarnă compoziția peste primul blat și se pune la frigider să se întărească.

3. Pentru cremă, se amestecă zahărul cu făina cernută, se adaugă laptele rece și ouăle bătute ușor. Se omogenizează compoziția și se pune să fiarbă pe baie de apă, amestecând mereu, până se îngroașă ca o budincă. Se lasă să se răcească. Separat se bate untul cu zahărul pudră și esența de vanilie. Peste unt se adaugă câte o lingură din budinca rece și se amestecă bine.
4. Se pune jumătate din cremă peste stratul de gelatină întărită, se acoperă cu al doilea blat, peste care se pune restul de cremă.Se pune din nou la frigider, să se răcească crema. Apoi se ornează cu glazura din ciocolată topită cu unt.

Poftă bună!



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu