marți, 27 martie 2018

Prăjitura Carpați

Este o prăjitură din 6 foi, cremă caramel și glazură de ciocolată. Necesită un pic de efort, dar merită! Și fumoasă și gustoasă!




Ingrediente pentru 6 foi:
1 cană zahăr,
1/2 cană ulei,
1 cană lapte,
2 ouă,
1 linguriță bicarbonat sodiu
aprox. 800 g făină
  Laptele, zahărul și uleiul se pun într-un vas la foc mic, se amestecă până se topește zahărul. Atenție să nu se fiarbă! Se lasă să se răcească și apoi se amestecă cu ouăle, bicarbonatul și făina, treptat. Se întind foi subțiri și se coc pe dosul unei tăvi (32cm/ 22cm), la foc mic.

Crema caramel:
2 căni zahăr tos,
1 cană apă,
450 ml lapte,
6 linguri făină,
200 g unt,
esență de rom.
 Se caramelizează zahărul fără să se ardă, se stinge cu apa și se fierbe la foc mic până se obține un sirop. Se amestecă făina cu laptele rece și se toarnă peste siropul de zahăr, se fierb la foc mic, amestecând mereu, până se îngroașă. Se stinge focul și se adaugă untul și esența de rom în compoziția fierbinte. Se întinde crema rece peste foi și se lasă la frigider, până a doua zi.
Asamblare:
Se taie prăjitura în fâșii de aprox. 7,5 cm lățime. Fiecare fâșie se taie apoi ca în imagine, ținând cuțitul înclinat pe diagonală, la 45 de grade.

Se desprind părțile tăiate și se așază cu vârfurile în sus. Partea neunsă a foii de deasupra și cea de dedesubt se pun față în față, ușor depărtate (pentru a pătrunde puțină glazură între părți) și se acoperă cu glazura de ciocolată.

Glazura de ciocolată:
o cană și jumătate zahăr pudră,
200 g unt,
3 linguri cacao;
 Se freacă untul cu zahărul pudră și se adaugă cacao;
***
sau, mai simplu:
200 g ciocolată amăruie topită cu 200 ml frișcă lichidă.

Poftă bună!

2 comentarii: