luni, 29 februarie 2016

Beigli cu nucă și cacao

Sunt niște rulade fragede cu unt sau untură și foarte puțină drojdie, umplute cu multă nucă sau mac, specifice Europei Centrale și de Est, care se prepară cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și de Paște.
Ingrediente aluat pt. 4 rulade:
800 g făină,
400 g unt sau margarină,
100 g zahăr,
2 ouă,
30 g drojdie proaspătă,
200 ml lapte,
jumătate din coaja rasă de la o lămâie,
un praf de sare.
Umplutură:
500 g nucă macinată,
190 g zahăr,
2 linguri cacao,
restul de coajă rasă de lămâie,
200 ml lapte fierbinte,
70 g stafide;
 ***
un ou  pentru uns,
opțional,se presară semințe de susan și in pe deasupra.
 
Mod de preparare:
  Se cerne jumătate din cantitatea de făină într-un vas și se amestecă cu untul rece. Se pune drojdia să crească 5 minute, cu puțin lapte cald, o linguriță de zahăr și o lingură de făină. Se toarnă maiaua peste făină împreună cu restul de lapte, se adaugă ouăle bătute cu zahăr și un praf de sare. Se pune și jumătate din coaja rasă de lămâie. Se amestecă până se omogenizează, apoi se adaugă restul de făină, treptat. Se frământă până se desprinde aluatul de pe degete, eventual se mai adaugă 2 linguri de făină. Se lasă la dospit foarte puțin, timp în care se prepară umplutura.
  Pentru umplutură se amestecă nuca cu cacao și zahăr, restul de coajă rasă de lămâie, stafidele și laptele fierbinte.Se împarte aluatul în 4 părți egale din care se întind 4 foi dreptunghiulare, subțiri. Se umplu cu umplutura de nucă în strat gros și se rulează ușor. Se lasă ruladele să crească puțin, apoi se ung cu ou bătut și, eventual, se presară semințe de susan și in pe deasupra.
  Se coc la foc mediu, până se rumenesc ușor.
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu