marți, 14 iulie 2015

Tort Garfield cu nectarine și cremă de ciocolată

Este un tort cu blat pandișpan, strat cu frișcă, gelatină, iaurt de caise, nectarine și cremă delicioasă de ciocolată. L-am preparat cu mare drag de ziua Eliei, anul trecut.
Ingrediente blat:
5 ouă,
200 g zahăr,
200 g făină,
3 linguri ulei,
1 linguriță amoniac stins cu zeamă de lămâie,
câteva picături esență de vanilie.
Crema de ciocolata:
5 linguri făină,
180 g zahăr,
300 ml lapte rece,
2 ouă,
200 g unt,
1-2 linguri zahăr pudră cu aromă de vanilie,
200 g ciocolată amăruie.
Stratul cu gelatină:
300 ml frișcă lichidă,
400 g iaurt de caise,
2 plicuri gelatină (20 g),
250 g zahăr pudră cu aromă de vanilie;
***
6 nectarine,
3 linguri zahăr,
1 linguriță amidon dizolvat în 2 linguri apă.
***
Figurine din marțipan, încă 100 ml frișcă și 4 linguri nucă măcinată pentru ornat tortul.
Mod de preparare:
 1. Se prepară blatul ca la prăjitura cu cremă de cacao . Se lasă să se răcească, apoi se taie în două pe orizontală. Blatul este pentru o tavă de 32 cm/22 cm.
 2. Nectarinele spălate și tăiate bucățele se pun pe foc cu 3 linguri de zahăr; se fierb până se topește zahărul, apoi se adaugă amidonul dizolvat în apă. Se lasă să se îngroașe, apoi se iau de pe foc.
 3. Frișca, iaurtul și zahărul pudră se bat cu mixerul, câteva minute. Se adaugă nectarinele și gelatina fluidizată conform instrucțiunilor de pe plic (eu am dizolvat-o doar în 150 ml apă, să se țină mai bine jeleul). Se amestecă ușor și se toarnă peste primul blat, în tava în care s-a copt blatul. Se pune tava la frigider, să se întărească jeleul.
 4. Se prepară crema de ciocolată ca la prăjitura Rigoletto. În budinca fierbinte se pune ciocolata ruptă bucățele și se bate bine cu mixerul, până se omogenizează. După racire se amestecă untul, frecat în prealabil cu puțin zahar pudră, cu câte o lingură de budincă.
5. Se scoate tortul din tavă și se pune pe un platou. Se pune mai puțin de jumătate din crema de ciocolată peste jeleul de nectarine răcit, apoi se așază cel de al doilea blat.
6. Se îmbracă tortul cu restul de cremă, se ornează cu frișcă bătută (mai puțin de100 ml) și figurine din marțipan. Se lasă la frigider până a doua zi.
Poftă bună! 


3 comentarii:

  1. Ce combinatie interesanta, iar Garfield arata super haios!

    RăspundețiȘtergere
  2. Tare drăgălaș e Garfield!! Am înțeles că e tortul de anul trecut, întrebarea e când vei posta tortul de anul acesta al Eliei? :-) La mulți ani, să fie sănătoasă și fericită!! Pupici mulți!!

    RăspundețiȘtergere