marți, 21 iulie 2015

Tort cu jeleu de vișine și ciocolată

Este un tort cu blat pandișpan, jeleu de vișine, jeleu de ciocolată și cremă de vanilie, pe care l-am preparat anul trecut, de ziua Teodorei. Gustul acrișor și aromat al vișinelor s-a potrivit foarte bine cu gustul intens de ciocolată, blatul pufos și crema de vanilie.
Ingrediente blat:
Blatul este cel de la prăjitura cu cacao, turnat într-o tavă de 32 cm /22 cm. După răcire se taie în două pe orizontală.
Crema de vanilie:
Este cea de la prăjitura Rigoletto. În plus am adăugat o picătură de colorant roz. 
Jeleul de vișine:
200 g vișine fără sâmburi, proaspete sau congelate,
4 linguri zahăr,
1 linguriță amidon, dizolvat în 2 linguri apă,
250 ml frișcă lichidă,
400 g iaurt de vișine,
200 g zahăr pudră cu aromă de vanilie,
2 plicuri gelatină (20 g) dizolvată în 150 ml apă.
Mod de preparare:
 Se pun vișinele într-o crăticioară, pe foc, cu 4 linguri de zahăr, se amestecă și se lasă să fiarbă până se topește zahărul. Se adaugă amidonul dizolvat în apă și se fierbe până se îngroașă. Separat se bate frișca cu iaurtul și zahărul pudră, se adaugă vișinele și gelatina hidratată și diluată conform instrucțiunilor de pe plic.
  Se toarnă compoziția peste primul blat, în tava în care a fost copt. Se pune la frigider să se întărească, timp de minim 2 ore.
Jeleul de ciocolată:
200 ml frișcă bătută,
200 g zahăr pudră cu aromă de vanilie,
100 ml frișcă lichidă, încălzită pe foc,
200 g ciocolată amăruie,
2 plicuri gelatină dizolvată în 150 ml apă.
Mod de preparare:
   Se bat 200 ml frișcă lichidă cu zahărul pudră, până se obține o spumă. Se pun 100 ml frișcă lichidă într-o crăticioară, pe foc. Se adaugă ciocolata amăruie ruptă bucăți, se amestecă până se topește ciocolata. Se toarnă gelatina diluată (conform instrucțiunilor de pe plic) peste ciocolata topită. Se toarnă compoziția cu ciocolată și gelatină peste frișca bătută spumă. Se bate cu mixerul până se omogenizează.
  Se toarnă compoziția cu ciocolată peste jeleul de vișine întărit, se acoperă cu al doilea blat.
  Deasupra se unge cu un strat de cremă de vanilie. Se lasă la frigider încă 2 ore, să se întărească jeleul de ciocolată.
  Se pune tortul pe un platou, se unge cu restul de cremă pe laturi, se ornează cu frișcă, eventual cu nucă măcinată și figurine din marțipan.
  La mulți ani și poftă bună!




2 comentarii:

  1. Felicitari pentru aceasta reteta e pur si simplu minunata.

    RăspundețiȘtergere
  2. La mulți ani fericiți, Teodorei!! Bine că mi-ai amintit, nici eu nu am făcut nimic cu vișine toată vara...Aștept cu interes și tortul ei de anul acesta :-) Pupici mulți!

    RăspundețiȘtergere