joi, 24 octombrie 2013

Prajitura cu miere, nuci si mere, fara faina

A fost o adevarata provocare pentru mine tema aleasa de Cristina, in cadrul proiectului Dulce Romanie, de luna aceasta. Ea ne-a propus sa preparam ceva bun fara faina, fara zahar si fara ulei. Si pentru ca inca mi-a ramas in minte gustul bun al prajiturii cu pere si ciocolata, pe care am incercat-o recent, m-am gandit sa iau ca baza aceasta reteta in care nu se folosea faina si sa inlocuiesc zaharul cu mierea (vezi substituenti pentru ingrediente), pentru a obtine in final un desert bun care sa corespunda cerintelor. Asa a luat nastere aceasta prajitura cu gust intens de miere si scortisoara, poate nu foarte aratoasa, dar destul de buna.

marți, 22 octombrie 2013

Ciolan afumat pe pat de varza


De cum am vazut ciolanul acesta,  mi l-am si imaginat aburind frumos, pe un pat de varza calita, usor condimentata. M-am gandit cum sa-l fac sa fie mai fraged si mai aromat, asa ca, la inceput l-am fiert in apa cu boabe de piper si foi de dafin, apoi l-am inabusit in bere, la cuptor,  pentru inca 40 de minute, dupa care l-am asezat peste varza, din nou la cuptor, sa se rumenesca frumos.

luni, 14 octombrie 2013

Prajitura cu morcov

Este o prajitura cu morcovi rasi, nuci si glazura din crema de branza, cu aroma de scortisoara si vanilie. Face parte din categoria prajiturilor dulci care merg langa o cafea fara zahar, sau simplu, cu un pahar de apa rece. Pentru prepararea ei aveti nevoie, in principal, de o jumatate de kilogram de morcovi si aproximativ 300 g crema de branza.
Dupa reteta americana Carrot Cake.

luni, 7 octombrie 2013

Prajitura cu pere si ciocolata, fara faina



Iata o prajitura delicioasa, cu blat fara faina, doar cu nuca macinata, oua, ciocolata topita si unt, in care se cufunda jumatati de pere curatate. Se serveste cu frisca din smantana.
Este o adaptare proprie dupa reteta Flourless chocolate & pears cake. In reteta originala se folosesc alune de padure macinate, insa eu le-am inlocuit cu nuca macinata. Blatul este deosebit de bun, se topeste in gura, iar combinatia de ciocolata cu pere dulci-acrisoare este perfecta.

vineri, 4 octombrie 2013

Zacusca, reteta mamei


 Ce va sperie mai mult cand va ganditi sa preparati zacusca? Mie imi este cam greu sa coc legumele toate si apoi sa le curat de coaja. M-am bucurat tare mult sa descopar aceasta reteta mai simplificata, in care doar vinetele se coc; gogosarii si ardeii kapia se oparesc putin si apoi se dau prin masina de tocat. Asadar, iata zacusca dupa reteta mamei, se prepara un pic mai usor si este foarte gustoasa! Cine nu ma crede pe cuvant n-are decat sa incerce!